Beeldscherm slecht of niet leesbaar

De meest voorkomende vormen van een niet of slecht leesbaar scherm zijn:
– Donkere vlekken op het scherm
– Vlekken of spikkels in het scherm
– Scherm helemaal donker

Donkere vlekken op het scherm

Donkere vlekken in het scherm ontstaan meestal na een val of nadat er veel te hard op het scherm gedrukt is. In dit geval is de LCD stuk. Bij een iPhone 3G of 3GS kan dit LCD als afzonderlijk onderdeel vervangen worden. Bij de iPhone 4 zit het LCD verlijmt met het glas en de digitizer, waardoor deze alle drie als een onderdeel vervangen moeten worden.

Vlekken of spikkels in het scherm

Een niet vaak voorkomende storing is het verschijnen van vlekken of spikkels in het scherm. Sommige noemen het een sterrenhemel of wolkenlucht. Deze storing is het meest opvallend op witte gedeelten van het scherm. De oorzaak is een defect aan de schermverlichitng of backlight. Door een val of omdat er te veel druk op het scherm is gekomen raakt de schermverlichting de LCD waardoor de vlekken of spikkels ontstaan. Om dit te probleem te verhelpen moet de LCD vervangen worden. Bij de iPhone 3G en 3GS kan de LCD als los onderdeel vervangen worden. Bij de iPhone 4 zit het LCD verlijmt met het glas en de digitizer, waardoor deze alle drie als een onderdeel vervangen moeten worden.

Scherm helemaal donker

Een scherm dat helemaal donker is, maar als u de iPhone onder een felle lamp of in de zon houdt het nog wel doet komt voornamelijk voor bij de iPhone 3G en 3GS. De oorzaak is het niet functioneren van de schermverlichting of backlight. Dit is een zeer moeilijk oplosbaar probleem, omdat de oorzaak niet in het scherm of de verlichting zit, maar in de aansturing van de verlichting. Deze aansturingsunit bevindt zich op het niet vervangbare moederbord van de iPhone. Een complete schoonmaak actie van het moederbord kan dit probleem verhelpen. Voor een iPhone 3G is de kans op reparatie ongeveer 10% en voor een iPhone 3GS ongeveer 50%, blijkt uit ervaring.